The Team

ASSOCIAÇÃO TERRAS LUSAS-MOVIMENTOS EUROPEUS - Portugal

ASSOCIAÇÃO TERRAS LUSAS-MOVIMENTOS EUROPEUS - Portugal

Здружението на европски движења (АТЛМЕ) лоцирано во Барселос, Северна Португалија е национална, непрофитна организација која промовира и поддржува програми во рамките на различни европски проекти, засновани врз меѓународни мобилности, меѓународни состаноци кои потенцираат заеднички интерес, мултикултурализам и интеркултуралност

Здружението на европски движења (ATLME) има за цел да обезбеди кохезивен и динамичен простор за културни, социјални и рекреативни програми поврзани со глобална димензија. Една од главните цели на Здружението на европски движења (АТЛМЕ) е да го зголеми меѓукултурниот дијалог и соработка меѓу европските граѓани кои се фокусираат на човековите права и еднаквите можности, да ја подигне свеста за активно европско граѓанство, солидарност, толеранција и социјална вклученост.

Различните активности на Здружението на европски движења (ATLME) се спроведуваат на локално, национално и меѓународно ниво, обраќајќи се не само на младите, туку и на сите членови на европското општество. Нашата цел е да соработуваме со низа организации кои ги искористуваат меѓусебните мрежи и партнерства со цел да ги развиваме заедничките активности на највисоко ниво.
Сите граѓани, без оглед на возраста, полот, професијата, расата и националноста можат да бидат членови на АТЛМЕ. Здружението на европски движења (АТЛМЕ) е отворена врата за нови проекти на сите заедници кои би сакале да ги реализираат своите идеи и своите соништа.

Така, структурата на нашето здружение се заснова на заедничка работа со човечки ресурси, на пример, во областа на Образование за развој. Нашата намера е да ја зајакнеме врската на младите преку реализирање на разни активности како што се организирање курсеви за обука, семинари, состаноци, работилници, активности за учење и рекреација во областите на спортот и културата во рамките на европските програми за мобилност како што се Еразмус +, Млади во акција .
Заради интеркултурната подвижност, Здружението на европски движења (АТЛМЕ) може да обезбеди соодветна средина за младите и за сите граѓани, без оглед на возраста, да станат покритични, порефлексивни, иновативни и покреативни. Овие го олеснуваат нивното претприемништво и даваат важен придонес за учество во активно граѓанство.

Така, структурата на нашето здружение се заснова на заедничка работа со човечки ресурси, на пример, во областа на Образование за развој. Нашата намера е да ја зајакнеме врската на младите преку реализирање на разни активности како што се организирање курсеви за обука, семинари, состаноци, работилници, активности за учење и рекреација во областите на спортот и културата во рамките на европските програми за мобилност како што се Еразмус +, Млади во акција .
Заради интеркултурната подвижност, Здружението на европски движења (АТЛМЕ) може да обезбеди соодветна средина за младите и за сите граѓани, без оглед на возраста, да станат покритични, порефлексивни, иновативни и покреативни. Овие го олеснуваат нивното претприемништво и даваат важен придонес за учество во активно граѓанство.

Здружението Lusas Movimientos Europeus (ATLME) е ново здружение со свој профил и структура.

Основачот на организацијата има долгогодишно искуство во областа на различни европски проекти. Петнаесет години работи како координатор на претходните Комениус, Леонардо да Винчи и тековните програми Еразмус +.

Сите членови на персоналот на Lusas Lusas Movimientos Europeus (ATLME) се искусни лица, кои ги стекнале своите искуства во други здруженија, да бидат еднакви, динамични, млади, да се залагаат за конструктивни и идни идеи.
Градот во кој се наоѓа ATLME, наречен Барселос, се наоѓа на северот од Португалија со одлична локација што значи дека е близу до Атлантскиот Океан и до градовите Порто, Брага Гуимареш, Виана до Кастело и доста близу до границата со Шпанија.

Во соработка со средните училишта во Барселос, здружението организираше и беше вклучено во широк спектар на Еразмус проекти KA1, KA2, кои се многу успешни.

Тоа има искуство во соработка со европските училишта за примање на ВЕТ мобилност, организирање спортски терени и други младински состаноци.

Learnmera Oy - Helsinki, Finland

Learnmera Oy - Helsinki, Finland

Learnmera Oy е приватен провајдер на обуки за јазици и преводи во областа Хелсинки, кој нуди часови по јазик во бизнис комуникација, стручни преводи и лектура. Обуките се понудени на повеќето нордиски и европски јазици, како и почетни курсови по англиски, фински, шведски, француски, германски и руски.

Learnmera Oy има значително искуство во изработка на образовни ресурси, изработка на веб страни и апликации, како и стручни онлајн обуки. Нивните бесплатни материјали за учење на јазик досега се зачувувани и користени стотици пати. Овој провајдер е активен во различни европски проекти од 2008 година. Освен споменатите услуги Learnmera Oy исто така нуди ИТ услуги за компании и институции кои сакаат да го подобрат својот изглед за потрошувачите и нивната видливост во медиумите.

Листа на проекти во кои Learnmera Oy претходно работела може да се најде на следната веб страна https://learnmera.com/ и алатки за наставници во Менито за јазици на страната: https://www.thelanguagemenu.com/

AMETA - The Republic of North Macedonia

AMETA - The Republic of North Macedonia

Здружението за европска едукација и мобилност АМЕТА Велес е непрофитна и невладина организација која ги промовира и поддржува образовните процеси во општеството преку организирање на работилници и обуки за ученици, млади и возрасни, применувајќи иновативни пристапи, позитивни практики, соработка со европски и меѓународни организации во полето на образование, животна средина, спорт и култура.

Во неа членува мотивиран и динамичен тим кој, освен фокусот на тренинг и едукативни активности, е специјализиран за консултантски услуги за менаџирање на проекти, дизајн и нивна имплементација.

Здружението за европска едукација и мобилност АМЕТА Велес изведува различни активности на локално, национално и меѓународно ниво, не само за младите луѓе, туку и за цела европска заедница. Веруваме дека со образование го зајакнуваме општеството, придонесуваме до вработеност, просперитет и интегритет на идните генерации. Нашата мисија е: едуцирај, истражувај, анализирај и иницирај активности; создавај, координирај и менаџирај европски проекти кои ќе влијаат и ќе придонесат кон развој на образованието, науката, животната средина, културата и социјалниот живот.

DOUKA EKPAIDEFTIRIA AE - PALLADION LYKEION EKFPAIDEUTHRIA DOUKA - Greece

DOUKA EKPAIDEFTIRIA AE - PALLADION LYKEION EKFPAIDEUTHRIA DOUKA - Greece

Училиштето DOUKAS е образовна институција К-12 со образовни и атлетски објекти во Атина, Грција, нудејќи им на своите 1.600 ученици едукативни и атлетски програми. Училиштето DOUKAS досега доби многу награди за своите иновативни образовни практики. Поконкретно, училиштето DOUKAS има детска градинка, основно и средно училиште и, исто така, им нуди на учениците избор на меѓународни студии (IB, GCE, BTEC). Во сржта на својот образовен модел, училиштето DOUKAS разликува 3 главни столба; знаење, вештини и вредности што ќе им овозможат на неговите ученици да станат активни граѓани на 21 век – фокусирање на развојот на дигиталните вештини на учениците. Училиштето DOUKAS е училиште за студии на случај на Мајкрософт од 2012 година, за негово спроведување на компјутерите 1: 1 во училницата. DOUKAS го поддржува својот образовен модел и интеграција на иновативни практики во образовниот процес со учество во истражувачки и иновативни проекти (ERASMUS +. H2020, LLP, итн.). Пред повеќе од две децении DOUKAS го интегрираше СТЕМ како предмет во средното образование и покрај фактот дека не е дел од националната аналитичка програма. Се нудат комплементарни услуги како што се насоки за кариера, ИКТ, квалитетни услуги, странски јазици, психолошки услуги, летен камп итн.

Martna Pohikool - Estonia

Martna Pohikool - Estonia

Martna Põhikool нуди основното образование за ученици од 1 до 9 одделение на возраст од 7 до 16 години. Училиштето Martna е основано во 1836 година, така што во учебната 2021/2022 година ќе го прославиме 185-от роденден. Пред 25 години, нашето училиште имаше над 100 ученици. Денес во нашето училиште има околу 50 ученици. Нашите класови се мали. Имаме 12 наставници, но има многу наставници кои немаат целосна работа во нашето училиште и имаат втора работа во соседните училишта. Имаме различни типови на воннаставни групи: а) роботика – за 1-6 одделение, б) програмирање за 8 одделение; в) уметност и креативност за ученици од 1-5 одделение; г) ориентирање за ученици од 5-9 одделение; д) борење. Имаме многу успех во овие активности во различните нивоа на административни единици. Наставниците од нашето училиште имаат искуство со различни видови на проекти. Нашите ученици и наставници секогаш се желни за нови искуства и тие обично се вклучуваат во секоја активност. Направивме многу еТвининг, Еразмус + и претходни Комениус проекти, главно во областа на СТЕМ. Martna Põhikool доби етикета еТвининг училиште 2018/2019.

ENJOY ITALY DI ALESSANDRO GARIANO - Italy

ENJOY ITALY DI ALESSANDRO GARIANO - Italy

Enjoy Italy на Алесандро Гаријано е компанија за едукација и обука која има за цел да ги поттикне иновациите и развојот на европската образовна заедница и да го анимира и поддржи одржливиот развој на граѓаните, териториите и заедниците низ цела Европа. Таа е основана од динамичен и страствен млад професионалец со малку, но солидни вредности: одговорност, идентитет, вклучување, споделување, доживотно учење, граѓанска свест и одржливост, и страст за неговата земја и за Европа.

Две се специфични области на дејствување:
– Образование и обука: обезбедување на алатки и можности за професионален, социјален и културен развој на наставниците и едукаторите, како и на учениците и младите. Кон иновациите во европското образование, компанијата обезбеди 150+ обуки за време на работа на 1200+ наставници и професионалци и, покрај тоа, 20+ обуки за 500+ специјализанти во контекст на неформалното образование. Има одредено релевантно искуство во дизајнирањето и управувањето со различни проекти во Еразмус + КА1 и КА2

– Менаџмент на локален развој и дестинација: помош на јавни и приватни субјекти во развивање на визија и цели, обезбедување совети и услуги за време на целиот животен циклус на еден проект за одржливи дестинации

Agios Georgios Lyceum- Larnaca Cyprus

Agios Georgios Lyceum- Larnaca Cyprus

Историјата на гимназијата St. George започна во 1910-1911 година кога беше основано првото стручно училиште во Ларнака, Кипар. Поради поголемите економски проблеми, тогашниот Училишен одбор го постави својот приоритет да најде финансиска поддршка за изградба на ново училиште. Ова беше овозможено кога Константинос Захаријадис донираше голем дел од своите финансиски средства на училиштата во Ларнака, по неговата смрт. Со дел од овие пари е изградена голема и важна училишна зграда, која беше именувана како „Захаријадио Емпорико Ликеј“ во чест на својот голем добродетел. По многу години, часовите во Захаријадио не беа доволни за прифаќање на зголемениот број ученици, и затоа беше изградена нова гимназија во нова приватна зграда, независна од Ликејот.

Новата гимназија е изградена на место донирано од Светиот манастир Агиос Георгиос Контос. Во 1960-61 година, „Средното училиште во Ларнака“ ги отвори вратите за своите први ученици. Во 1973-74 година, бројот на ученици веќе бил 885. Со турската инвазија половина од кипарското население станало бегалци. Недостатокот на доволно училишни згради за сите ученици доведе до функционирање на утринско и попладневно училиште. Во утринските часови имаше 1307 студенти, а во попладневните часови 1030.

Попладневното училиште престана со работа во 1977 година по изградбата на нови училишта. Од септември 1983 година, училиштето работеше исклучиво како тригодишно средно училиште со име „Гимназијада Свети Georgeорѓи“. Во учебната 1986-87 година официјално беше преименувано во сегашното име „ St. George “.